خشکسالی بیش از ۶ هزار میلیارد تومان به مراتع کشور خسارت زد

رئیس سازمان امور عشایر ایران گفت که خشکسالی ناشی از کاهش حدود ۵۰ درصدی بارندگی در سال زراعی جاری طبق بررسی‌های صورت گرفته ۶ هزار میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان به علوفه‌های مرتعی کشور خسارت وارد کرده است.

به گزارش اگزیم نیوز، شاهپور علایی مقدم روز چهارشنبه در نشست شورای عشایری مازندران در ساری افزود: از ۳۴ میلیون هکتار مرتعی که در اختیار دامداران عشایر کشور قرار دارد، علوفه یک میلیون و ۵۰۰ هزار هکتار از مراتع درجه یک کشور بشدت تحت تاثیر خشکسالی و کم بارشی قرار گرفته است.

وی متوسط بارندکی کشور را ۲۵۶ میلی متر اعلام کرد و گفت: طبق بررسی های صورت گرفته تنها ۱۳۰ میلیار مترمکعب آب کشور تجدیدپذیر است و از آنجا که سفره های آب زیرزمینی محدود است و خشکسالی نیز بسیار جدی است، تغییرات اقلیم برای دامداران و عشایر کشور بسیار آسیب زا شده است.

علایی مقدم عشایر و کوچ را استراتژی کهن و میراث فرهنگی کشور توصیف کرد و گفت: ییلاق و قشلاق کردن عشایر نماد تولید است و آنها در امتداد اقلیم حرکت می کنند.

وی  تعداد خانوارهای عشایر کشور را ۲۴۶ هزار واحد با جمعیت یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر اعلام کرد و افزود: اکنون عشایر در ۵۹ درصد از سرزمین کشورمان حضور دارند.

این مسئول گفت: همچنین از ۱۶۵ میلیون هکتار مساحت کشور ۱۵۰ میلیون هکتار عرصه کشاورزی و ۸۴ میلیون هکتار مرتع است که ۳۴ میلیون هکتار از مراتع  در اختیار خانوارهای عشایری قرار دارد.

وی افزود: این تعداد از جمعیت عشایر علاوه بر نقش مهم و محوری در امنیت مرزها، در  پایداری و حفظ محیط زیست نیز نقش بی بدیلی دارند و نقششان در تولیدات دامی و لبنی، گوشت قرمز، صنایع دستی و گیاهان دارویی نیز محسوس و غیرقابل انکار است.

سود اصلی دام عشایر به جیب دلالان می رود

رئیس سازمان امور عشایر کشور به نیاز سالانه ۸۸۰ هزار تنی کشور به گوشت قرمز اشاره کرد و گفت: حدود ۲۵ درصد برابر با  ۲۰۰ هزار تن آن توسط عشایر تامین می شود، یعنی هر  یک نفر عشایر ،گوشت قرمز  ۱۰ ایرانی را تامین می کند.

علایی مقدم تکمیل زنجیره گوشت قرمز تا سر سفره  را از مهم ترین برنامه سازمان عشایر با هدف کوتاه کردن دست دلالان عنوان کرد و افزود: اکنون دلال و واسطه ها بیشترین سود را از دام و گوشت قرمز تولیدی این قشر می برند. اگر بتوانیم با تشکل های عشایری کشتار، قطعه بندی و بسته بندی گوشت های تولیدی عشایر را داشته باشیم، مردم طعم تولیدات عشایر را با قیمت بسیار مناسب تر می چشند.

معاون وزیر جهادکشاورزی با تاکید بر اینکه سازمان امور عشایر اصلا مشکلی در پرداخت وام کم بهره پنج درصد به سرمایه گذران عضو عشایر در استان های کشور ندارد، بر لزوم شکل گیری زنجیره گوشت قرمز در عشایر مازندران که بیشترین دام سبک کشور را دارند تاکید کرد و گفت: تولیدات لبنیات و فرآورده های آن نیز باید با ایجاد زنجیره از طریق عشایر سر سفره مردم راه بیابد.

علایی مقدم به حمایت های قانونی دولت و مجلس طی پنج سال گذشته از سازمان امور عشایر اشاره کرد و گفت: از سال ۹۵ ظرفیت سازی قانونی برای این سازمان به وجود آمده است.

وی با بیان اینکه ۴۰ درصد فرش های دستباف صادراتی و ۳۵ درصد صنایع ستی از سوی جمعیت عشایر کشور تولید و تامین می شود، بیان داشت: علاوه بر اینکه به هیچ عنوان مشکلات امنیتی در سازمان عشایر وجود ندارد، بلکه عشایر نقش مهمی در تامین امنیت مرزها نیز دارند، چرا که بسیاری از دامداران در نقاطی از کشور حضور درارند که حتی مرزبانان حضور ندارند.

این مسئول به وجود ۱۰ هزار شهید عشایر و اینکه سردار شهید سلیمانی نیز از خانوار عشایری بوده است، گفت: با تعامل دولت بویژه وزارت جهادکشاورزی و سازمان عشایر با مجلس شورای اسلامی پارسال ۲۵۴ میلیارد تومان برای تامین آب عشایر اختصاص یافته است.

معاون وزیر جهادکشاورزی با اعلام اینکه اگر آب شرب انسان و دام عشایر تامین شود، این اقشار بهترین تولیدکنندگان در همه بخش ها هستند، گفت: شاخص برخورداری آب شرب قبل از انقلاب پنج درصد بود و تا سال ۹۸ به ۴۰ درصد رسید و  از ۲ سال گذشته با حمایت همه جانبه دولت اکنون به ۶۳ درصد  رسیده است.

وی از اختصاص ۲۰۰میلیارد تومان کمک بلاعوض از محل خشکسالی به دامداران عشایر کشور خبر داد و گفت: به همین مقدار نیز تسهیلات کم بهره برای تامین علوفه در نظر گرفته شده است.

وی همچنین از تخصیص ۳۷۰ میلیارد تومان اعتبار برای تامین آب عشایر در بودجه سال جاری خبر داد و گفت که ۵۰۰ میلیارد تومان تجهیزات مختلف آموزشی و ۵۰۰ میلیارد تومان طرح های محرومیت زدایی هم برای جامعه عشایری کشور در نظر گرفته شده است.

همزمان با سفر معاون وزیر جهادکشاورزی و رئیس سازمان امور عشایر ایران ساختمان امور عشایر مازندران با سرمایه گذاری هشت میلیارد ریال افتتاح و به بهره برداری رسید.

طبق آمار رسمی حدود چهار هزارو ۷۰۰ خانوار عضو جامعه عشایری مازندران هستند.

کد خبر 43537

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 8 + 4 =